{ "title": "Yeni Doğum Yapan Anne Sütü Gelmiyorsa", "image": "https://www.annesutu.gen.tr/images/yeni-dogum-yapan-anne-sutu-gelmiyorsa-8938.jpg", "date": "21.01.2024 11:53:52", "author": "Erkan Umut Mergen", "article": [ { "article": "Yeni doğum yapan anne sütü gelmiyorsa yapacağı ilk şey sakin olmaktır. Özellikle ilk kez anne olan kadınların aklında binlerce soru ve korku varken bir de anne sütünün gelmemesi anneyi paniğe sevk edebilir. Genellikle doğumun hemen sonrasında hormonal değişikliklere bağlı olarak annenin memelerinden kolostrum adı verilen ve halk arasında ağız sütü olarak adlandırılan sıvı gelir. Bu ilk süt bebeğin gelişimi açısından oldukça önemlidir. İçerisinde yüksek oranda koruyucu antikorlar vardır ve besin değeri çok yüksektir. Yaklaşık ilk bir hafta boyunca bebek bu süt ile dünyaya adapte olmaya çalışır. Özellikle sezaryen ile yapılan doğumlarda bazen annenin sütünün gelmesi bir günü bulabilir.

Yeni doğum yapan annenin sütü gelmeme neden olur?

Bebek doğduktan sonra beynin hipofiz bölgesinden Prolaktin ve Oksitosin isimli hormonlar salgılanır. Bu hormonların görevi memelerin süt salgılaması ve süt miktarının arttırılmasıdır. Özellikle sezaryen ile geçekleştirilen doğum sonrasında bu hormonların salgılanması 24 saati geçebilir. Erken doğum yapan kadınlarda süt bezleri henüz süt salgılamak için tam hazır olmayabilir. Anne sıvı kaybına uğramış ve doğum stresi altında olduğundan sütün gelmesi gecikebilir. Bunların hepsinin geçici nedenler olduğu unutulmamalıdır.

Yeni doğum yapan anne sütü gelmiyorsa ne yapılır?

Bu durumda yapılması gereken bebeğin memeyi emmesini sağlamaktır. Bebek ilk doğduğunda kendine yetecek kadar bir enerji deposuyla doğar. Anneyi emdikçe artık kendi enerjisini kendisi üretebilecek bir hale gelir ancak hayatının ilk günlerinde yeni annelerin sandığı kadar çok süte ihtiyacı yoktur. Her emmede yaklaşık iki çay kaşığı kolostrum bebeğimizin küçük midesi için yeterlidir. Bazı anneler bu miktarı yeterli bulmayarak panik yapabilirler. Bilinmesi gereken şey bebek emdikçe memelerden gelen süt miktarının artacağıdır. Bu yüzden anneler vazgeçmeden, ısrarla ve doğum sonrası mümkün olduğunca erken bir zamanda (Yarım saat içerisinde) bebeklerini emzirmelidirler. Bebek emmekten yoruluncaya kadar emzirilmeli, süt gelmiyorsa durmasına izin verilmemeli, boynu, ayakaltı gıdıklanarak veya topuğu sıkılarak emmeye devam etmesi sağlanmalıdır. Bebek emmekten yorulursa göğüs pompası ile meme sağılmaya devam edilmeli ancak göğüs pompasının bebeğin emmesi kadar etkili olmadığı unutulmamalıdır. Annenin sakin olması önemlidir çünkü stress süt sağımını olumsuz yönde etkileyecektir. Bunun dışında bol sıvı, özellikle su alımına dikkat edilmelidir. Sıvı tüketimi arttıkça anne sütü üretimide artacaktır. Yeni doğum yapan annenin sütü yetmediği durumlarda bebeğe gücünü kaybetmemesi için bir miktar mama hekim kontrolünde verilebilir ancak bu mamanın miktarı çok az olmalı ve amacı bebeğin memeyi emecek kadar gücü kendisinde bulabilmesi olmalıdır. En önemli olan şey ise annenin emzirmekten vazgeçmemesi, ısrarla bebeğine meme vermesidir. \"Sütüm gelmiyor, bebeğimi emziremeyeceğim\" gibi düşüncelere kapılmamalı, ısrarla emzirilirse er ya da geç sütün yeterli miktarda geleceği bilinmelidir.
" } ] }