{ "title": "Anne Sütünün Fazla Gelmesi", "image": "https://www.annesutu.gen.tr/images/anne-sutunun-fazla-gelmesi-2775.jpg", "date": "21.01.2024 06:44:23", "author": "Erkan Umut Mergen", "article": [ { "article": "Anne sütünün fazla gelmesi pek çok emziren anne için bulunmaz bir nimettir. Bebeğin beslenmesindeki önemi nedeniyle ilk altı ay boyunca sadece anne sütü ile beslenmesi gereken bebek için anne sütünün yeterli olması çok önemlidir. Anne sütünün bebeğin ihtiyacından daha fazla gelmesi durumunda ise emzirmenin bitmesinin hemen ardından fazla gelen anne sütü el ile veya bir göğüs pompası yardımıyla sağılmalı, sağılan süt uygun şekilde muhafaza edilmelidir.

Anne sütü neden fazla gelir?

Bu nedenlerin başında meme dokusunun fazlalığı, hormonların beyin tarafından fazla salgılanması, bol su tüketilmesi ve bebeğin yeterli miktarda emmesinin yanı sıra anne sütü sağma makinası kullanımı gelir.

Anne sütünün fazla gelmesi sakıncaları nelerdir?

Anne sütünün fazla gelmesi durumunda eğer bebek doyduktan sonra kalan süt sağılmazsa göğüste birikerek ağrı, yanma, süt kanalı tıkanması gibi şikâyetlere yol açabileceğinden mutlaka fazla süt sağılarak saklanmalıdır. Sağılan süt oda sıcaklığında iki saat, buzdolabında iki gün, derin dondurucuda ise 3-4 ay saklanabilir. Eğer anne sütü bebeğin emmesi sırasında memeden aşırı derecede geliyorsa bu durum bebeğin rahatsız olmasına, hatta genzine kaçmasına sebep olacaktır. Bebeğin huzursuz emmesi ve emerken sürekli boğuluyor gibi olması bu durumun göstergesidir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında bebeği emzirirken daha yatay bir pozisyonda durmak ve işaret ve orta parmakla meme başına hafifçe baskı uygulayarak memeden süt çıkış hızını ayarlamak gerekmektedir.

Anne sütü fazla gelmesi durumunda ne yapılmalıdır?

Anne sütü her emzirme seansında ilk başlarda sulu ve yağı az, emmenin sonlarına doğru daha yoğun ve besin değeri yüksek yağlı şekilde gelir. Bu yüzden özellikle sütü fazla gelen annelerin bebeğin tek memeyi tamamen emmesini sağlaması gerekmektedir. Bunun için önce biraz memeden sulu süt sağılıp sonra bebek emzirilmeye başlandıktan sonra bebeğin bıraktığı yerden sonra tekrar sağmaya devam edilmelidir. Böylelikle bebek hem sulu sütten hem de yağlı sütten alabilmiş olacaktır ve sağdığımız sütte aynı şekilde karışık oranlı olmuş olacaktır. Diğer memede yoğun bir süt kalacak kadar çok süt kalıyorsa o memedeki sütün de tamamı sağılarak boşaltılmalıdır.

Anne sütünün fazla gelmesi durumunda süt annelikte yapılabilir. Yakın çevrede sütü olmadığı için bebeğini mamayla beslemek zorunda kalan annelere fazla süt sağılarak verilebileceği gibi kendi bebeğinizi besledikten sonra arta kalan sütle bir başka bebeği de beslemek mümkündür. Fazla gelen sütün azaltılması için yapılabilecek bazı şeyler olsa da buna gerek yoktur. Fazla sütün değerlendirilmesi daha önemlidir ve anne sütünün fazla olması doğum sonrası kilolarında hızlı bir şekilde verilmesine yardımcı olur.
" } ] }