{ "title": "Anne Sütü Yapan Yiyecekler", "image": "https://www.annesutu.gen.tr/images/anne-sutu-yapan-yiyecekler-3579.png", "date": "19.01.2024 18:25:40", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Anne Sütünü Artıran Yiyecekler, Dünyanın en mucizevi bir besini olan anne sütü, bebekler için son derece önemli bir besindir. Anne sütünün önemli olması içerisinde bulunan özel yapıdan ve zengin bir protein içerisinde sahip olmasından kaynaklanır. Yeni doğan bebeklere ilk altı ay yalnızca anne sütünün verilme bebeğin ilerleyen zamanlarda karşına çıkacak olan bazı kronik hastalıkların riskini azaltır ve tek başına bebeğin büyüme ve gelişmesine yetecek kadar besin ögeleri içerir. Son derece önemli olan anne sütü ile beslenen bebeklerin enfeksiyon hastalıklara yakalanma olasılığı daha azdır ve gelişimleri de daha iyi olmaktadır. Bebek için her zaman temiz ve mikropsuz olan ve bağışıklık sistemini güçlendiren anne sütü bazı durumlarda yeterli olmayabilir. Anne sütünün yeterli miktarda gelmesi ve artması birçok nedene bağlıdır. Anne sütünü artırmak için düzenli ve dengeli beslenme son derece önemlidir. Bebekler için oldukça önemli olan anne sütünü artırmak için birçok yiyeceklerden faydalanabilirsiniz.

Anne sütünü artıran yiyecekler nelerdir?

Protein içeren gıdalar, annelerin her gün kırmızı et, tavuk, balık, süt ve süt ürünleri gibi protein içeriği yüksek olan gıdaları tüketmesi anne sütünü büyük bir oranda artırarak düzenler.

Sarımsak, birçok faydasının yanı sıra anne sütünü artırma özelliğine sahip olan sarımsak, yiyen annelerin bebeklerinin daha süre emdikleri bilinmektedir. Emziren anneler sarımsağı tek başına taze olarak ya da yemeklerde tüketebilirler.

Dereotu, büyük oranda kalsiyum, magnezyum ve demir kaynağı olan dereotu, süt arttırıcı özelliğe sahiptir. Salatalarda, yemeklerde ya da çay olarak anne sütünü artırmak için kullanılabilir.

Sebzeler, besin değeri oldukça yüksek ve sindirimi kolay olan ıspanak, bezelye, kuşkonmaz, kabak, taze fasulye gibi sebzeler anne sütünü artırıcı özelliğe sahiptir. Aynı zamanda vitamin ve mineral kaynağı olan bu yeşil sebzeler süt salgılanmasını sağlayan hormonun üretilmesine ne yardımcı olur. Yeşil sebzelerin yanı sıra pancar, patates ve havuç gibi sebzeler de süt yapımına yardımcı olan karotin içerdiği için emzirme döneminde tüketilmesinde fayda vardır.

Meyveler, incir, dut, üzüm gibi birçok meyve anne sütünü artırır ve annelerin vücudunu kuvvetlendirir.

Bakliyat, her çeşit bakliyat özellikle de kırmızı mercimek anne sütünü büyük bir oranda artırır ve demir bakımından oldukça zengin olan bakliyatların emzirme döneminde sık tüketilmesi tavsiye edilir.

Kuru meyve ve kuruyemişler, badem, kaju fıstığı, fındık ve ceviz gibi kuruyemişler süt üretimini artırır. Bunun yanında kuru incir ve kuru kayısı gibi kurutulmuş meyvelerde anne sütünü artırıcı özelliğe sahiptir.

Yağlar, tereyağı, zeytinyağı ve susam yağı gibi bazı sağlıklı yağlar süt üretiminin artırılmasına yardımcı olur.

Yulaf, anne sütünü artıran etkiye sahip olan yulaf, süt ile ya da pişirerek tüketildiğinde anne sütünün artırılmasında oldukça etkilidir.
" } ] }