{ "title": "Anne Sütü Nasıl Sağılır", "image": "https://www.annesutu.gen.tr/images/anne-sutu-nasil-sagilir-3742.jpg", "date": "21.01.2024 17:28:59", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
Anne sütü nasıl sağılır, Bir annenin sütü bebeğini beslemek için gerekli olan en önemli en hijyenik ve en besleyici gıdadır. Bundan dolayı anneler bebeklerini doğumdan itibaren yarım saat içerisinde anne sütü ile beslemeye başlamalıdırlar. Anneler süt sağma işlemini mutlaka öğrenmelidirler. Bu işlem en doğru ve en verimli şekilde nasıl yapılabilir bunun iyi bilinmesi çok önemlidir.

Anne sütü nasıl sağılır ve süt sağma işleminde hangi teknikler kullanılır?

Anne sütünü elle sağma tekniği, el ile sağma çok kullanışlı ve kolay bir yöntem olup bunun için herhangi bir araç ve gerece ihtiyaç yoktur ve en önemlisi anne bu tekniği kullanarak istediği her an her yerde bu işlemi kolaylıkla yapabilmektedir. Elle anne sütü sağabilmenin en önemli kuralı göğüslerin yumuşak bir halde olmasıdır. Eğer göğüsler çok hassas ve şiş durumda ise bu yöntemi uygulamak zordur. Öncelikle hijyen kuralları çok önemli olup ellerin mutlaka sabunlu su ile yıkanması gerekir ve sağdığınız sütü dolduracağınız kap temiz olmalıdır. Kendinize rahat edeceğiniz bir oturma düzeni sağladıktan sonra kabı memenize denk gelecek şekilde tutmalısınız. Başparmağınız meme başı ve kahverengi dokunun üstüne gelecek şekilde, işaret parmağınız ise memenin altındaki başparmağın tam hizasına gelecek şekilde tutulmalıdır. Diğer kalan üç parmağınızla ise memeyi destekleyecek şekilde tutmanız gerekir. Baş parmağınızı ve işaret parmağınızı yavaşça göğse bastırın. Her iki parmağınızın arasında kalmış olan meme başınızı ve kahverengi bölgeye basıp, basıp bırakmalısınız. İlk uygulama sırasında süt gelmeyebilir ama devam ederseniz sütünüz yavaş, yavaş damlayarak gelmeye başlar. Kahverengi bölgenin yanlarından da hafif, hafif bastırmaya devam etmelisiniz ki tüm göğüs boşalsın. Sütünüzü sağarken meme ucuna asla bastırmamanız gereklidir. Bir göğsünüzü 5 dakika kadar sağdıktan sonra diğer göğse de aynı işlemleri uygulayın. İlk birkaç gün zorlanabilirsiniz ama rayına oturunca ve alışınca hiç zorlanmadan yapabilirsiniz.

Anne sütünü elle sağma durumunda verim sağlayamaz iseniz süt sağma pompalarından faydalanabilirsiniz. Lastik pompalar çok yumuşak olan göğüslerde kullanışlı değildir. Temizlik ve hijyeni daha zordur. Lastik bölümde toplanan sütün temizlenmesi de çok zordur ve bu kısımda kalan süt kalıntıları mikrop üremesine neden olmaktadır. Lastik pompalar meme rahatlatıcı diye bilinmektedir. Bunun nedeni ise göğüsler çok şiştiği zaman göğüsleri boşaltarak rahatlatmasıdır. Bu pompa ile sağılan sütü toplamak ve bebeğe vermek pek uygun değildir.

Enjektör pompalar lastik olan pompalara göre çok daha sterildir. Enjektör pompanın ağız kısmında bulunan lastiğin bükülebilir olması gerekir. Hava sızıntısı olmayacak şekilde göğse iyice yapışık olmalıdır. Dış silindir aşağı çekilince meme huni içine hapsolacaktır. Bu işlemi tekrarladıkça bir süre sonra süt gelmeye başlar. Süt kesilince lastiği gevşetir iseniz tekrardan devam edebilirsiniz.
" } ] }