{ "title": "Anne Sütü Nasıl Kesilir", "image": "https://www.annesutu.gen.tr/images/anne-sutu-nasil-kesilir.jpg", "date": "19.01.2024 14:27:55", "author": "tuğba arslan", "article": [ { "article": "
Anne sütü nasıl kesilir, Anne sütünün kesilmesi, çocuğun artık anne sütü içmemesi ve başka gıdalar ile beslenmesi anlamını taşımaktadır. Çocuğun ne zaman sütten kesilmesi gerektiğine ise özgür iradesi ile anne karar vermelidir. Annelerin ilk 6 ay boyunca çocuklarına süt vermeleri çocuğun sağlığı açısından daha faydalı olmaktadır. Bunun yanı sıra, 6. Aydan 1 yaşını sonuna kadar çocuğun anne sütünün yanı sıra başka gıdalar da tüketmesi gerekmektedir. Birçok uzamana göre, anneler çocuklarına, çocukları 1 yaşını doldurduktan sonra anne sütü vermeyebilirler. Bunun sebebi ise çocukların bu yaşlarda çok daha kolay, değişime adapte olabilecek durumda olmalarıdır. Bunun yanı sıra, 2 yaşındaki ya da daha büyük bir çocuğa anne sütünü bıraktırmak daha zor olmaktadır.

İlk başta da söylediğim gibi, çocuğun sütten kesilmesi annenin özgür iradesine bağlıdır. Anne, iş hayatı temposuna göre emzirme saatlerini düzenleyebilmektedir. Bunun yanı sıra, annelerin düşündüğü zamandan çok daha önce sütten kesilmeye hazır çocuklar da vardır. Bazı çocukların ise anne sütünü kolay kolay bırakamamaları da sütten kesilmeye hazır olan çocuklarınki gibi oldukça doğal bir olaydır ve yadırganmamalıdır. Bazı çocuklar anne sütünü hiç bırakmak istemez gibi görünmekte, bazı çocuklar ise anne sütünü bırakmaya dair bazı ipuçları verebileceği için, annenin bu konuda çocuğu gözlemlemesi bir fikir sahibi olabilmesi açısından gerekmektedir.

Çocuğun anne sütünü terk etmesinin kolay olmasını sağlayan yollardan biri, annenin sütünü emzirme yolu ile değil de biberondan vermesidir. Böylece bebeğin beslenmek için annesine olan ihtiyacı da azaltılmış olacaktır ve böylece bebek bakıcıya ya da ailenin başka üyelerine rahatlıkla teslim edilebilecektir.

Annenin çocuk bir yılını doldurmadan sütten kesmeyi düşündüğü durumlarda ise annenin bebeği demir yönünden zengin olan mamalar ile beslemesi ve mamayı kullanmadan önce bir doktora başvurması faydalı olabilmektedir.

Annelerin çoğu, çocuğunu sütten keserken karışık duygular içine girebilmektedir ve çocuğunu sütten kesmenin özgürlüğünün yanı sıra çocuğu kendinden ayırdığını düşünebilmektedir ve bu durum oldukça doğaldır. Bebeğin ve annenin sütten kesme olayını atlatmasının daha kolay olması için bunun sıra ile yavaş yavaş yapılması daha faydalı olacaktır. Bunun için annenin ilk olarak ara öğün sütünü kesip ara öğünlerde çocuğunu mama ile beslemesi, yerinde bir davranış olacaktır. Diğer yandan, ara öğünleri sıklaştırıp çocuğun karnını doyurmak ta, tok olan çocuğun daha az süt istemesi bakımından faydalı olabilmektedir. Böylece çocuk anne sütünü kendi iradesi ile kesmiş olacaktır.
" } ] }