Anne Sütü Dışarıda Ne Kadar Bekler
Anne sütü dışarıda ne kadar bekler sorusu her emziren annenin aklına gelmektedir. Bebeğimiz hayata gözlerini açtığında bildiği tek besin mucizevi içerikteki anne sütüdür. Annesinin sıcaklığı ve onun için ürettiği süt bebeğin gelişimi ve sağlığı için hayati önemdedir. Bu hayati önemdeki sütün hemen tüketilmediği zamanlarda anne vücudu dışında beklemesi gerekebilir.
Anne sütü yapısı
Anne sütü her gıda maddesi gibi açıkta belli bir süre sonra bozulacaktır. Fakat anne sütünü diğer pek çok gıdadan ayıran özellik besin değerinin yüksek olması ve bu özelliğin bakterilerin üremesi için çok uygun bir zemin hazırladığı gerçeğidir. Anne sütü içeriğinde protein, yağ, aminoasitler, vitamin, bağışıklık sağlayan antikorlar ve enzimler bulunmaktadır. Bu yapı nedeniyle anne sütü uygun olmayan ortamlarda saklandığında çabucak bozulabilmektedir.
Anne sütünün dışarıda bekleme süresi
Bulunulan ortamın sterilize oluşuna, saklama kabının uygunluğuna ve en önemlisi ortam sıcaklığına göre değişmektedir. Ortalama olarak anne sütü oda sıcaklığında iki saat kadar sağlıklı bir şekilde dayanmaktadır. - Oda sıcaklığında (22 derece): Oda sıcaklığında saklanan anne sütü hijyenik koşulara dikkat edildiği sürece 2 saat boyunca tazeliğini koruyacaktır.
- 30 derece: Bir yaz günü sıcaklığında sütün dayanma süresi daha da azalacaktır. 30 derece sıcaklıktaki bir ortamda anne sütü 1 saat içerisinde tüketilmelidir.
- 12 derece: Kış günü sıcaklığında anne sütü ısıtılmamış bir odada bekliyorsa üç - dört saate kadar bekleyebilir.
Anne sütünün dışarıda bekleme süresi ortamın fizyolojik şartlarından da direkt olarak etkilenir. Rüzgâr alan bir yerde bakterilerin taşınması kolaylaşacağından daha kısa sürelerle bekletilmeli veya kapalı bir kapta muhafaza etmelidir.
Çalışan anneler iş yerinde sağdıkları sütü varsa buzdolabında saklamaları önerilmektedir. Eğer buz dolabı yoksa en fazla üç saat içerisinde bebeklerine ulaşacak şekilde sağmaları gerekmektedir.
21.01.2024 02:56:25
Anne Sütü Dışarıda Ne Kadar Bekler ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|